Akkoord over de bankentaks

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de invoering van de bankentaks. Die moet vanaf dit jaar structureel 100 miljoen euro in het laatje brengen: 75 miljoen van de banken en 25 miljoen van de verzekeringssector. Vanaf volgend jaar gaat het over een opbrengst van 150 miljoen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt dat het wetsontwerp de evenwichten respecteert tussen beide sectoren en tussen grote en kleine banken. Hij ziet het akkoord als een deel van de tax shift, waardoor de lasten op arbeid kunnen dalen. Na alle inspanningen die de regering heeft gemaakt voor de financiële sector, is het nu aan de sector om iets terug te doen, aldus Van Overtveldt.

Concreet houdt de nieuwe bankentaks in dat er minder aftrekposten zullen zijn voor de banken.  Eerst komen de overdraagbare verliezen in aanmerking, daarna de definitief belaste inkomsten (DBI) en pas nadien de notionele intrestaftrek.

Het voorontwerp werd volgens Van Onvertveldt ook aangepast aan de opmerkingen van de Inspecteur van Financiën en verhuist nu voor advies naar de Raad van State.