Russisch aardgas in Zeebrugge

De LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge wordt een belangrijke overslagplaats voor vloeibaar aardgas uit Rusland. Fluxys heeft daarover een contract getekend met het Russische Yamal LNG. Het contract kan een verdubbeling betekenen van de LNG-trafiek in Zeebrugge.

Yamal LNG en Fluxys LNG hebben een contract van twintig jaar ondertekend voor de overslag van een volume LNG tot acht miljoen ton per jaar in de haven van Zeebrugge. "Als Yamal de capaciteit ten volle benut, gaat het om een verdubbeling van de LNG-trafiek in Zeebrugge", aldus een Fluxys-woordvoerder. Het contract verzekert het aardgasinfrastructuurbedrijf van 50 miljoen euro inkomsten per jaar, over een periode van twintig jaar. Yamal LNG wordt zo de vierde langetermijnspeler op de LNG-terminal, naast Eni, EDF en GDF Suez.

Yamal LNG zal Zeebrugge gebruiken als overslagplaats, om vanuit het schiereiland Yamal (in het noordwesten van Siberië) Azië te bevoorraden met vloeibaar aardgas. Tijdens de zomer kan Yamal LNG zijn afnemers bevoorraden via de noordelijke zeeroute, maar in de winter niet. In de winter zullen de schepen, methaantankers die ook uitgerust zijn als ijsbrekers, afvaren naar Zeebrugge. Daar zal de overslag van de LNG gebeuren naar conventionele LNG-schepen, die dan naar Azië varen.