Kernkabinet bijeen over brugpensioen

Het federale kernkabinet heeft vanochtend de moeilijke discussie aangevat over het akkoord tussen vakbonden en werkgevers over de eindeloopbaan. Hun voorstel zwakt af wat in het regeerakkoord staat, en dat ligt voor een aantal regeringspartijen zeer moeilijk. Vicepremier Kris Peeters van CD&V wil alleszins vandaag landen om de onrust bij de bevolking te beëindigen. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) ziet mogelijkheden om het pad naar het doel, de loopbaan die eindigt op 65, met de sociale partners overeen te komen.

Bij aankomst aan de Wetstraat 16 werd Peeters meteen geconfronteerd met twee gepensioneerden die hem met een petitie opwachtten omdat ze het niet nemen dat SWT'ers (bruggepensioneerden) opnieuw actief naar werk moeten zoeken. Peeters erkende dat de mensen zich ongerust maken. Binnenskamers zal er een oplossing gezocht worden voor het antwoord van de regering op de sociale partners, klonk het. "Ik ga ervan uit dat het vandaag gebeurd. We vergaderen tot er een akkoord is. De emoties zijn hoog gespannen."

Jambon zei dat zowel het sociaal akkoord als het regeringsakkoord belangrijk zijn. "We gaan kijken hoe we een en ander kunnen matchen." Het regeerakkoord stipuleert dat "we willen eindigen op 65". Er is "een mogelijkheid om het pad ernaartoe met de sociale partners overeen te komen". N-VA staat altijd open voor sociaal overleg, klonk het.

Alexander De Croo van Open Vld hield het beknopt en zei enkel alles in sereniteit te willen bespreken in de kern.