Extra regels voor 100 dagen in Brugge

De stad en de politie van Brugge nemen extra maatregelen voor een veilig verloop van de 100 dagenviering op 13 maart. De laatstejaars van de middelbare scholen zetten dan de bloemetjes buiten om zo hun laatste dagen op de schoolbanken te vieren. Maar het feestvieren gaat ook gepaard met heel wat overlast en soms zelfs vandalisme.

De politie wil de leerlingen duidelijk maken dat ze wel mogen vieren, maar dat het vooral rustig moet verlopen. “Samenkomen en verkleed over straat gaan mag, maar ze mogen geen jongere leerlingen of volwassenen betrekken die niet tot hun jaar behoren,” staat er in de brief te lezen. Het gebruik van bepaalde ‘feestmaterialen’ is niet toegestaan. Zo is het verboden dat de laatstejaars met bommetjes gooien of andere leerlingen insmeren met bloem, scheerschuim, vetstiften of eieren.

In de brief worden ook de ouders van de leerlingen aangesproken. Aan hen werd gevraagd om hun zonen of dochters donderdagavond thuis te houden. Zo vermijden ze dat hun kinderen een hele nacht doortrekken en te veel alcohol drinken nog voor het feest begint.

Tenslotte wil de politie ook cafés en nachtwinkels inschakelen om een extra oogje in het zeil te houden. De uitbaters wordt gevraagd de regels rond alcohol en minderjarigen goed na te leven.