'Atypisch Antwerpen' moet imago beteren

De stad Antwerpen heeft een groots opgevatte marketingcampagne voorgesteld die haar extern imago moet verbeteren en haar troeven beter bekend moet maken in het buitenland. De campagne 'Atypisch Antwerpen' is volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) geen vervanger van de stadsmarketing die zijn voorganger Patrick Janssens lanceerde, maar een aanvulling daarop.

'Atypisch Antwerpen' wordt in de campagnebeelden gelinkt aan de eigenzinnigheid die heel wat Antwerpse troeven typeert, zoals duidelijk gemaakt wordt in slogans als "Een zeehaven 80 kilometer landinwaarts" en "Een studentenstad die ook bruist in het weekend" of "Een station dat meer prijzen wint met schoonheid dan stiptheid". Met de campagne moet het onderbenutte potentieel van de stad beter worden aangesproken, zeker in het buitenland.

"Studies tonen aan dat Antwerpen vaak niet zo bekend is, maar ook dat wie er op bezoek is geweest erg onder de indruk was", legt De Wever uit. "De stralende 'A' heeft als verdienste dat ze de Antwerpenaar een stuk fierheid teruggegeven heeft, nu is het tijd om daarmee naar buiten te treden." Nieuw is ook dat die iconische stralende 'A', die dus niet verdwijnt als logo, in de toekomst niet enkel door de stedelijke diensten zelf zal mogen gebruikt worden, maar ook door een aantal partners zoals de Zoo en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Voor de nieuwe campagne werkt de stad samen met het bekende reclamebureau Duval Guillaume. "Het is de bedoeling om hiermee vier stakeholders van de stad te overtuigen dat Antwerpen 'the place to be' is: bedrijven, bezoekers, 'brains', maar ook bewoners", zegt managing director Karel Vinck. "Het externe imago dat we willen versterken moet immers ook werken voor de eigen inwoners."