Spontane actie zet druk op regering

Er zouden verschillende spontane stakingsacties uitgebroken zijn bij onder meer Van Hool en Audi. Dat meldt de website van De Morgen. De acties zijn bedoeld om de regering onder druk te zetten het akkoord van de Groep van Tien goed te keuren. Vrijdag beslist de regering of het voorstel van de sociale partners over het brugpensioen en de beschikbaarheid, wordt goedgekeurd of wordt aangepast.

De vakbonden willen dat de regering het akkoord zonder aanpassingen goedkeurt. Het akkoord van de Groep van Tien voorziet onder meer in de versoepeling van het brugpensioen voor werknemers die zware arbeid uitvoeren. Zij zouden minder lang op zoek moeten gaan naar een job, eens ze vervroegd op pensioen zijn.

Vrijdag hakt de regering de knoop door. Dan beslissen de federale ministers of het akkoord wordt overgenomen, of dat er aanpassingen komen. De vakbonden zetten de regering echter nu al onder druk. Zo maakt De Morgen melding van spontane acties bij onder meer toeleveranciers van Audi en Van Hool.

ACOD dreigt met algemene staking

Eerder op de dag dreigde Chris Reniers, vicevoorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD, al met een algemene staking in de openbare sector, als de regering vasthoudt aan de besparings- en pensioenmaatregelen. Het ACOD werkt daarom aan een actiekalender tegen de besparings- en pensioenmaatregelen van de overheid.

"Als de overheid daar aan blijft vasthouden, dan gaan we richting een algemene staking", aldus Reniers. Een precieze datum voor de staking is nog niet vastgelegd, maar dat zal wel na Pasen gebeuren.