Mama Gregory: "Ons leven is verwoest"

"Zijn dood was zo zinloos, het heeft ons leven verwoest." Dat getuigde de moeder van slachtoffer Gregory Bluj (18) voor het Antwerpse assisenhof. De getormenteerde vrouw had van beschuldigde Rudi Fictels (50) graag gehoord waarom haar zoon moest sterven, maar kreeg nog geen antwoord. Wat ze wel kreeg, waren zijn verontschuldigingen. "Het spijt me ontzettend, ik heb er geen woorden voor. Ik wou dat ik de tijd kon terugdraaien."

Vriendin

Over Gregory viel dinsdag geen kwaad woord. Zijn vrienden waren het er allemaal roerend eens dat hij een lieve, goedlachse en opgewekte jongen was die voor iedereen klaar stond. "Hij had het hart op de juiste plaats, toonde interesse voor iedereen en was heel attent en galant", getuigde Marjolein, die zes maanden samen was met het slachtoffer. "Onze relatie ging supergoed. We maakten nooit ruzie en het ging iets voor heel lang zijn, dat wisten we allebei."

Laatste woorden

Het was voor haar en ook voor de familieleden van Gregory een hele beproeving om plaats te nemen op de getuigenstoel. Vader Zenon had het er zo moeilijk mee, dat zijn advocaat vroeg om afstand te doen van zijn getuigenis. Moeder Irena kwam wel aan het woord. "Het doet me plezier om te horen dat hij zo graag gezien werd door zijn vrienden. Maar het doet ook pijn omdat hij er niet meer is. Ik mis hem enorm. Ik besef nog altijd niet dat het gebeurd is, dat hij nooit meer terug zal komen van school en zal vragen wat we 's avonds gaan eten. Al zijn spullen liggen nog in zijn kamer zoals hij ze achterliet. Dat is pijnlijk, maar het geeft me ook steun, omdat het me herinnert aan de periode dat hij er nog was. Zijn laatste woorden klinken nog altijd in mijn oren: 'Ciao mammi, ik kom niet te laat terug naar huis'."

Zus

Gregory ging op die fatale 5 oktober 2013 met vrienden een verjaardag vieren in café "De Oude Vaart" in Antwerpen. Hij werd er doodgestoken door de beschuldigde. Zijn vrienden en familieleden hebben nog altijd het raden naar de reden. "Ik voel me na de voorbije procesdagen teleurgesteld en gekwetst. Hij heeft zulke diepe wonden geslagen en hij gaat daar zo gemakkelijk over. Het is gemakkelijk om te zeggen dat je het je niet meer herinnert, maar wij hebben die keuze niet. Wij worden er elke dag nog aan herinnerd dat Gregory er niet meer is. Het is veel moeilijker om in de spiegel te kijken en toe te geven dat je iemand vermoord hebt", zei zus Nathalie.

 

Woensdag volgt de moraliteit van de beschuldigde.