Dossier Vakbondsacties

Treinvakbond dreigt met 48 urenstaking

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) dreigt met een 48 urenstaking, omdat ze het niet eens zijn met hun verloning.  De vakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 31 maart en 1 april. Ze plannen ook een actie in Brussel-Zuid op 18 maart. Dat meldt de bond zelf. Het ASTB vertegenwoordigt ongeveer een derde van de 3800 machinisten.

Op 11 december vorig jaar heeft de vakbond om dezelfde redenen gestaakt: ze verwijt de directie van de NMBS onder meer het "incoherente premiesysteem van de treinbestuurders" en vraagt ook een aanpassing van de loonschalen. Sinds de staking in december is er volgens de vakbond niets veranderd. Eind januari was er een laatste verzoeningsvergadering met de directie. Arthur Merciers, voorzitter van de ASTB, zegt dat de NMBS “geen enkele intentie voor een constructieve dialoog” toont.

Blokkades op 18 maart

De vakbond wil op woensdag 18 maart al een eerst actie houden. In het station Brussel-Zuid worden de sporen tussen 13 en 16 uur drie maal twintig minuten geblokkeerd. Als er dan nog geen oplossing wordt bereikt, volgt een 48 urenstaking die start op dinsdag 31 maart om 3 uur ’s nachts en eindigt op donderdag 2 april om 3 uur.