In Antwerpen meer baby's met afwijking

In de provincie Antwerpen wordt 2,7 procent van de kinderen geboren met een afwijking. Daarmee scoort Antwerpen iets hoger dan het Europese gemiddelde van 2,43. Dat blijkt uit het Eurocat-rapport van de provincie.

Volgens Vera Nelen, directrice van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), spelen de ouders een belangrijke rol bij het voorkomen van aangeboren afwijkingen. Als er sprake is van diabetes in de familie, kan dit sowieso een risico inhouden voor het ongeboren kind. Ook het innemen van bepaalde medicatie kan hier een invloed op hebben. Er moet dus voorzichtig omgesprongen worden met medicijnen tijdens een zwangerschap.

Wat wel essentieel is, is het innemen van foliumzuur, dat zonder voorschrift te verkrijgen is bij de apotheek. Volgens Kind en Gezin is foliumzuur zeer belangrijk om de kans op aangeboren afwijkingen aan hersenen en ruggenmerg te verkleinen.

Vroegtijdig beëindigd

Tien procent van de moeders die te horen krijgen dat hun kind een afwijking gaat hebben kiest ervoor om de zwangerschap te beëindigen. Die keuze wordt het meest gemaakt als het gaat om anencefalie. Dat is een neuralebuisdefect, waarbij de hersenen van het kind weinig of niet ontwikkeld zijn.

Van alle Vlaamse provincies is Antwerpen de enige die zorgvuldig bijhoudt hoeveel kinderen er geboren worden met een afwijking.