Flat met zicht op zee nu 6 % goedkoper

De prijs van een flat op de zeedijk is vorig jaar met meer dan zes procent gedaald. Het is de eerste belangrijke daling in jaren, zo staat te lezen in verschillende kranten.

De gemiddelde prijs van een appartement met zicht op zee bedroeg vorig jaar nog 315.000 euro, tegen 335.000 een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Nochtans hebben die flats de beste ligging van de kust. "Maar ze zijn oud, vaak slecht geïsoleerd en er zijn veel kosten aan", zegt Bart Van Opstal van de notarissenfederatie. "Dat zien veel kopers niet meer zitten. Dan zoeken ze liever een nieuwbouwappartement. Dat dat dan geen zeezicht heeft, vinden ze niet het belangrijkste.

De daling van de prijzen voor een appartement op de zeedijk was veel sterker dan het gemiddelde voor de hele kust (-1 procent). Flats op de dijk zijn gemiddeld wel nog 21 procent duurder dan een doorsnee appartement aan de kust. Het aantal vastgoedtransacties aan de kust steeg vorig jaar met vijf procent, in lijn met het Belgische gemiddelde.