Bijna akkoord over bruggepensioneerden

Vakbonden en werkgevers staan erg dicht bij een akkoord over de beschikbaarheid van SWT-ers (het vroegere brugpensioen) jonger dan 60 jaar. Dat heeft Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien, maandagavond bekendgemaakt.

De toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, zaten maandag sinds 16 uur bijeen over de beschikbaarheid van die SWT-ers voor de arbeidsmarkt, zoals in het regeerakkoord staat. "We hopen dinsdag de laatste details af te ronden. We hebben nog enkele vragen voor de regering", aldus Michèle Sioen. "We zijn goed gevorderd."

"Pestregel"

Sinds 1 januari geldt de verplichting dat werklozen en SWT-ers tot hun 65 jaar beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt, met uitzondering voor wie 60 jaar of ouder was op 31 december 2014 en al in de werkloosheid zat. De vakbonden spraken van contractbreuk en een pestmaatregel. Oudere werkzoekenden hebben het al moeilijk genoeg op de arbeidsmarkt, zo argumenteren ze. "We willen de ongerustheid van bruggepensioneerden en kandidaat-bruggepensioneerden wegnemen", zeggen de bonden.

Naast overleg over een verzachting van de beschikbaarheid, onderhandelen de sociale partners ook over de financiering van de medische preventiediensten. De vakbonden en de werkgevers wachten nu het antwoord af van de regering. De kern zou dinsdag rond de middag bijeenkomen. Daarna hopen de sociale partners het compromis te finaliseren.