"Werken Oosterweel starten in 2017"

De werken aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen zullen in 2017 starten. Dat heeft Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een persconferentie gezegd. Het project wordt opgedeeld in vijf delen. Minister-president Geert Bourgeois zei ook dat het project zal opgenomen worden in de Vlaamse begroting.

De Oosterweelverbinding, het project om de Antwerpse ring te sluiten en voor een derde Scheldekruising te zorgen, is al bijna twintig jaar voorwerp van discussie in de Antwerpse en Vlaamse politiek. De Vlaamse regering wil nu eindelijk dat er effectief een spade de grond in gaat en heeft een planning voor de werken bekendgemaakt. Het project wordt opgedeeld in vijf deelprojecten, waarvan de eerste werken starten in 2017. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit tijdens een persconferentie bekedgemaakt.

Bovendien wordt het project van zo'n 3 miljard euro nu wel opgenomen in de Vlaamse regering. Dat was tot nu toe niet gebeurd, vanwege de grote bouwkost, maar de Europese Commissie was het niet eens met de constructie die daarvoor diende. 

De Vlaamse regering verlegt het geweer daarom van schouder. Het project zal worden opgedeeld in vijf deelprojecten en zal gefinancierd worden vanuit de eigen begroting. De opdeling in vijf delen via een Engineer & Construct-formule helpt volgens de Vlaamse regering om de concurrentie te laten spelen en de kosten te drukken.

De kosten van de vijf onderdelen (Linkeroever, Scheldetunnel, Kanaaltunnels, Oosterweelknooppunt en Ring Noord) wordt volgens BAM-voorzitter Rudi Thomaes geraamd op 3 miljard euro. Wat op termijn de impact zal zijn op de Vlaamse begroting is volgens minister van Begroting Annemie Turtelboom nog onduidelijk. De Vlaamse regering start onderhandelingen met de Europese Commissie om voor de Oosterweelplannen in aanmerking te komen voor de investeringsclausule en rekent daarbij op de steun van de federale regering.

De Vlaamse regering heeft ook beslist een projectregisseur aan te stellen die de overkapping van de Antwerpse Ring moet onderzoeken.