Tekort in Brusselse Nederlandse scholen

De vraag naar een plaats in Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel blijft ruimschoots het aanbod overstijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Lokaal Overlegplatform (LOP) van het Brusselse basisonderwijs.

Het gaat om cijfers voor ouders die zich in januari aanmeldden voor een plaats. Die kregen woensdag te horen of hun kind volgend jaar kan starten. Voor 2.331 ouders was dit antwoord positief, voor 2.802 kinderen werd evenwel geen plaats gevonden, zo meldt persagentschap Belga. De groep ouders die een plaats vraagt in het Nederlandstalig onderwijs maar die niet krijgt, blijft "zorgwekkend", aldus het LOP.

De tekorten zijn het meest nijpend in de kleuterklassen en het eerste leerjaar, en in het bijzonder voor de eerste kleuterklas. Op 1.022 aanmeldingen voor het eerste kleuter werden er 904 "ongunstig geordend". Ook tussen de verschillende Brusselse gemeenten zijn er verschillen: voor inwoners uit Sint-Joost-ten-Node, Evere en Schaarbeek is de kans om een plaats te krijgen het kleinst, slechts 30 procent van de kinderen uit deze gemeentes krijgt een plaats toegewezen.

Volgens Walentina Cools, voorzitter van het overlegplatform, hebben evenwel niet alle ouders die zich aanmeldden geen school. Sommigen meldden zich aan om van school te veranderen. Zo zijn er bij de leerlingen die een plaats toegewezen kregen, 550 die al naar een Nederlandstalige school gaan. Die plaatsen komen dus opnieuw vrij. Maar vaak is dat pas in september duidelijk.