Exclusief: Dit is de eerste Belgische vlag

Het VTM-magazine Royalty heeft exclusief de allereerste vlag van België mogen bekijken. Ze valt bijna uit elkaar en wordt goed bewaard in het streng beveiligde koninklijk legerarchief. De vlag dateert uit 1830 en heeft horizontale strepen in het rood-geel-zwart. Niemand kent de nationale driekleur op deze manier.

De Belgische vlag ontstond vlak bij het stadhuis van Brussel. Bij de Belgische onafhankelijkheid in 1830 ziet een journalist in Brussel veel Franse vlaggen hangen. Meteen laat hij ter plaatse twee nieuwe vlaggen naaien. “Eén werd die dag op het stadhuis gehesen. De andere trok mee in een optocht door de straten.”, zegt Ilse Bogaerts, die verantwoordelijk is voor de collectie textiel, uniformen en uitrusting.  Om de mensen te tonen: dit is onze vlag, dit zijn onze kleuren, dit is onze onafhankelijkheid.”

De kleuren zijn niet zomaar gekozen. Het zijn de kleuren van Brabant en ze hebben een betekenis. “Zwart voor nederigheid, geel voor rijkdom en voorspoed, rood voor overwinning.” De kleuren komen in de grondwet. Met de spreuk eendracht maakt macht en de Belgische leeuw. “Wat men niet heeft gedaan in 1831 is de plaatsing van de kleuren horizontaal of verticaal te bepalen en de volgorde. De eerste tien jaar is er dus verwarring. Je ziet horizontale, rood bovenaan, zwart bovenaan, ...”

Pas wanneer het leger bijna op eigen soldaten schiet omdat ze in de rook van het kanonnengeweld hun eigen vlag niet herkennen tussen de Nederlandse vlaggen, kiest men voor de verticale vlag met zwart aan de mast, maar de grondwet is nooit aangepast.