Luxeverzuim rond Kerst toegenomen

Afgelopen kerstvakantie is het luxeverzuim toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) waarover de kranten van het Mediahuis zaterdag schrijven. In de week voor de kerstvakantie waren 8.009 leerlingen onwettig afwezig. Dat is 22 procent meer dan in een normale week. In de week na de kerstvakantie waren 8.328 leerlingen afwezig zonder geldige reden. Daar is de stijging veel kleiner.

Momenteel moeten leerlingen die in een week voor of na een schoolvakantie onwettig afwezig zijn nog een doktersbriefje binnenbrengen, maar die regel wordt volgend schooljaar door minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) afgeschaft. Ouders moeten de scholen wel nog een attest bezorgen als hun kind afwezig is. Eigenlijk gelden vlak voor en na een vakantie opnieuw dezelfde regels als tijdens de rest van het schooljaar.

"Als we de twee volledige schooljaren met elkaar vergelijken is het luxeverzuim licht gestegen met 0,15 procent. Dat toont aan dat het in 2013 ingevoerde doktersbriefje weinig effect heeft", zegt woordvoerster Katrien Rosseel.