Ministerraad keurt indexsprong goed

Er komt zeker een indexsprong in ons land. De ministerraad heeft vanmorgen het voorontwerp van de wet goedgekeurd. Door de indexsprong worden de lonen eenmalig niet aangepast wanneer de spilindex overschreden wordt. Dat maakte premier Charles Michel bekend op een persconferentie. 

Met de indexsprong wil de regering de loonhandicap met onze buurlanden verkleinen. De indexsprong zorgt er namelijk voor dat de lonen in ons land niet automatisch stijgen wanneer de spilindex overschreden wordt. Daarom wordt vanaf 1 maart de afgevlakte gezondheidsindex geblokkeerd. Naast een verkleining van de loonhandicap is de indexsprong ook een besparingsmaatregel voor onze regering.

Door de indexsprong zal het loon van werknemers of de uitkering van uitkeringtrekkers niet stijgen wanneer de spilindex overschreden wordt. Deze maatregel nemen burgers het hele leven mee. Meteen gaan we deze maatregel echter niet voelen, dat gebeurt pas wanneer de spilindex overschreden wordt.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ondernam vanmorgen ook een nieuwe poging om de indexsprong ook op de huurprijzen toe te passen. Peeters vindt het logisch dat als de inkomsten uit arbeid worden geblokkeerd, dat dan ook nodig is met de inkomsten uit huur te doen. Ook in het verleden ging een indexsprong voor de lonen altijd gepaard met een gelijkaardige maatregel voor de huur. Of er daarover al een akkoord bereikt is, is voorlopig nog niet bekend.