2 op 3 horecazaken halen deadline niet

Een dag voor de deadline heeft slechts één op de drie horecazaken zich geregistreerd voor de witte kassa. Wie de deadline mist, hoeft zich echter nog niet meteen zorgen te maken. Er hangt de horeca-uitbaters voorlopig nog geen sanctie boven het hoofd. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Elke horecazaak die minstens tien procent van de omzet uit voeding haalt, moet ten laatste tegen morgen het zogenaamde ‘blackbox-systeem’ hebben aangevraagd. Op die manier hoopt de federale regering zwartwerk te verbannen.

In totaal zouden ongeveer 40.000 horecazaken zich moeten registeren. Gisterochtend hadden nog maar 12.642 zaken dat effectief gedaan. Door de naderende deadline nam het aantal registraties doorheen de dag wel toe. ’s Middags was het cijfer al gestegen tot 13.565, gisterenavond waren er circa 14.000 registraties. Dat blijkt uit de cijfers van staatssecretarissen Elke Sleurs (N-VA) en Bart Tommelein (Open Vld).

De horecazaken die morgen hun kassasysteem nog niet hebben aangevraagd, hoeven zich echter nog niet meteen zorgen te maken. “Wie de deadline niet haalt, wordt nog niet gestraft”, aldus Sleurs. “We starten wel een sensibiliseringsronde.” De fiscus zal ook pas vanaf januari controleren op de aanwezigheid en het gebruik van witte kassasystemen. Wie dan nog geen exemplaar gebruikt, krijgt wel een fikse boete.