Gemeente Tienen is onbestuurbaar

De Tiense gemeenteraad heeft maandagavond tijdens een woelige raadszitting het agendapunt over de structurele onbestuurbaarheid van de stad goedgekeurd met een meerderheid van 17 op 31 stemmen. Om tot een meerderheid te geraken hadden sp.a, Open Vld en Groen, die in Tienen een nieuwe coalitie willen vormen, de stemmen nodig van twee leden van de oppositie, met name van het onafhankelijke raadslid Annemie Minten en van Johny Van Stiphout (VB).

De problemen tussen de coalitiepartners sp.a en CD&V kwamen naar buiten tijdens een gemeenteraad op 18 december toen CD&V-schepen Katrien Partyka de coalitie opblies en vervolgens onderhandelingen startte met Open Vld, N-VA en Groen om een nieuwe coalitie vormen. In plaats daarvan kwam echter een coalitie tussen sp.a, Open Vld en Groen uit de bus.

Stap opzij

Burgemeester Marcel Logist en schepen Patrick Grootjans, beide sp.a-ers zullen in het nieuwe bestuur een stap opzij doen. Sp.a, Open Vld en Groen beschikken over een meerderheid van 17 van de 31 zetels. Tijdens de raadszitting stelde Patrick Grootjans (sp.a) zonder uitleg dat hij de structurele onbestuurbaarheid niet zou goedkeuren. Bij sp.a was bovendien raadslid Marie-Claire Loozen niet aanwezig. Het agendapunt kon echter toch worden goedgekeurd door de steun van de oppositieleden Minten en Van Stiphout. CD&V en het onafhankelijk raadslid Marc Soens stemden tegen, terwijl N-VA zich onthield.