De Wever weigert weer Pegida-actie

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft opnieuw een actie van Pegida Vlaanderen geweigerd. De actie moest normaal maandag 2 maart om 20.00 uur plaatsvinden op het Hendrik Conscienceplein. Gezien het nog steeds verhoogde dreigingsniveau lag een nieuw verbod in de lijn der verwachtingen. Eerder had De Wever al een Pegdia-bijeenkomst op 26 januari verboden. 

Door het verhoogde terreurniveau zat het eraan te komen dat De Wever opnieuw zijn veto zou stellen, maar Pegida gaf de voorbije dagen al aan dat ze in tegenstelling tot de vorige keer nu sowieso zal doorzetten met het initiatief. De organisatie blijft haar sympathisanten oproepen om maandag deel te nemen aan de anti-islambetoging.

De Wever bevestigt via zijn woordvoerder de weigering en stelt dat die er komt na een negatief veiligheidsadvies van de politie. "Onder het huidige dreigingsniveau en in de huidige context is het risico voor de openbare veiligheid te groot", luidt de redenering.

"Vreedzame demonstratie"

Volgens Pegida Vlaanderen omvat de gedetailleerde argumentatie van het stadsbestuur dat "er te veel gevaarlijke groepen onderdeel zouden uitmaken van de manifestatie en het een aantrekkingspool zou zijn voor moslimextremisten en links-radicalen", waardoor het risico op confrontaties groot zou zijn. De organisatie legt de weigering echter naast zich neer en wil maandag "vreedzaam demonstreren" en "elke confrontatie met mogelijke tegenbetogers consequent uit de weg gaan".

"Pegida Vlaanderen wijkt niet voor de islam en zal, vreedzaam en beschaafd, zijn mening uiten", aldus nog woordvoerder Rudy Van Nespen. "We weten wat de risico's zijn, maar arrestaties en boetes zullen ons niet weerhouden om op te komen voor de vrije meningsuiting en tegen de islamisering."