Geen parking onder Vossenplein Brussel

Er komt geen parking onder het Vossenplein in Brussel. De stad ziet af van dat project, zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). De marktkramers moeten hun bestelwagens na het aflossen parkeren aan de Waterloolaan, in de buurt van het Justitieplaies. De stad gaat op zoek naar een alternatieve parking bij het treinstation Kapellekerk.

Protest

Nog geen vier maanden na de aankondiging van een nieuw circulatieplan met vier ondergrondse parkings, ziet het schepencollege van de Stad Brussel, in samenspraak met het gewest, af van zijn plan voor een parking onder het Vossenplein. Tegen het project was heel wat protest. In drie weken tijd had een petitie meer dan 23.000 handtekeningen verzameld. Daarvoor al hadden drie stads- en milieuverenigingen bij de Raad van State beroep aangetekend tegen het mobiliteitsplan van de stad Brussel. Zijn menen dat het plan is goedgekeurd zonder openbaar onderzoek.  

"Het belangrijkste was om in dialoog met politie en buurtbewoners een alternatieve oplossing te vinden voor het probleem van de overlast van de bestelwagens van de marktkramers", zegt burgemeester Mayeur.

Alternatief

Dat alternatief bestaat erin dat de marktkramers na het uitladen van de goederen hun bestelwagen parkeren op enkele voorbehouden plaatsen aan de Waterloolaan, in de buurt van het Justitiepaleis en op die manier parkeerboetes vermijden. De stad voorziet een perimeter rondom het plein waarbinnen parkeren voor voertuigen van meer dan twee ton verboden wordt, wat de meeste bestelwagens uitsluit.

 "We willen de plaatsen teruggeven aan de buurtbewoners en de toeristen", zegt politiecommissaris Johan Dewachter van de Brusselse politie, die meewerkte aan de uitwerking van de nieuwe regeling. "Omdat er parkeerplaatsen blijven verdwijnen, bekijken we alternatieven voor een parking in de buurt van de Spiegelstraat en de Huidevetterstraat", zegt de burgemeester. Daarbij gaat de voorkeur uit naar de herbestemming van bestaande parkeerruimte.