Stijging inbreuken alcoholverkoop

Het aantal pv’s voor de verkoop van alcohol aan minderjarigen is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2014 werden 249 pv’s uitgeschreven. In 2011 waren er dat nog 99. De stijging is echter het resultaat van meer controles. Het aandeel inbreuken op het aantal controles blijkt namelijk stabiel rond de 10 procent te schommelen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Els Van Hoof (CD&V).

Toch noemt Els Van Hoof de toename van het aantal pv’s “een zorgwekkende stijging”. Met 195 van de 249 pv's in 2014 blijkt het probleem zich overigens vooral in Vlaanderen te stellen. Van Hoof eist dat drankautomaten die naast bier ook alcoholpops verkopen uitgerust moeten zijn met een werkende identiteitskaartlezer.

Organisatoren van fuiven, festivals en evenementen moeten bovendien van de leeftijdscontrole een prioriteit maken. "Ook van de nachtwinkeluitbaters verwacht ik verantwoordelijkheidszin. De pakkans moet nog groter en de rotte appels moeten eruit", aldus het Kamerlid.

Volgens de Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid worden de meeste inbreuken vastgesteld tijdens jongerenfuiven (29 procent), gevolgd door drankautomaten (16 procent), festivals en evenementen (15 procent), nachtwinkels (12 procent) en horeca (5 procent). In haar commentaar wijst De Block er onder meer op dat nog teveel automaten geen identiteitskaartlezer hebben.