Meer livestreaming door pedofielen

Pedofielen gebruiken steeds vaker livestreaming als een manier om ongemerkt naar kindermisbruik te kunnen kijken. Dat blijkt uit een rapport van Europol. Child Focus roept de autoriteiten op om sneller werk te maken van een aangepaste wetgeving. De oorzaken van de stijgende populariteit zijn nieuwe financiële middelen zoals bitcoins, die moeilijk te traceren zijn, maar ook de technologische vooruitgang in derdewereldlanden waar kindermisbruik een echte business is.

Bij livestreaming worden video- en geluidsopnames live via het internet verspreid. Het wordt wel vaker gebruikt om onschuldige zaken uit te zenden. In de praktijk raakt het nu ingeburgerd bij pedofielen die het gebruiken om, al dan niet op eigen aanvraag, kindermisbruik live te volgen vanuit andere landen van de wereld. Dat iedereen die over internet beschikt kan livestreamen, is meteen een van de oorzaken van het probleem, zegt Europol. Het internetgebruik in ontwikkelingslanden breekt immers door, met alle gevolgen daarvan.

Een bijkomend probleem is het ontstaan van allerlei financiële transactiesystemen die moeilijk te traceren zijn, zoals bijvoorbeeld bitcoins. Eventuele daders zijn daarmee moeilijk op te sporen.

"De nieuwe technologische evoluties, bijvoorbeeld het opslaan van beelden in de cloud en tablets en mobiele telefoons die uitgerust zijn met een mobiele camera, zijn overal beschikbaar en zorgen ervoor dat het heel makkelijk is voor mensen met slechte bedoelingen om van hun criminele gewoontes een zaak te maken", zegt Dirk Depover van Child Focus. "Kindermisbruik kan van op afstand worden besteld. Straatarme families kunnen hun kind gebruiken om een inkomen te bekomen."

"Tegenover zo'n razendsnelle evolutie moet de overheid een aangepast 'wapenarsenaal' gebruiken", vervolgt Depover. "De wetten moeten aangepast blijven. Na Dutroux was er veel aandacht voor de problematiek, maar nu zou er een versnelling hoger gegaan mogen worden."