Toch ingrijpen als je pesters bezig ziet

Op het pestfilmpje waarop een meisje in het gezicht wordt geschopt aan een drukbevolkte tramhalte wordt verontwaardigd gereageerd. Niet alleen op de pester in kwestie, maar ook op omstaanders die het zagen gebeuren maar niets deden. Niet zo vreemd, volgens experts, maar toch moet je ingrijpen. Zelfs al ben je helemaal alleen tegen een groep.

Volgens pestexperte Heidi Vandebosch is het niet uitzonderlijk dat niemand ingreep. Mensen denken dat ze zich niet moeten moeien , dat het niet hun probleem is. “Vaak zijn ze ook bang dat de pester agressief tegen hen zal worden”, vertelt Vandebosch. Toch moet je wel ingrijpen, zelfs als je alleen bent tegen een groep. Let op, de juiste manier is niet door zelf agressief te worden tegen de pester, dat maakt het alleen maar erger.

“Als je toch niet de moed vindt, om op te treden tegen de pester, doe je er toch goed aan om achteraf het slachtoffer te troosten of te helpen”, vertelt Heidi Vandebosch. Het filmpje op Facebook zetten is eigenlijk ook niet correct volgens psychologen, want dit kan de pester levenslang achtervolgen, zelfs al wordt het geschil bijgelegd.