Amnesty: “Te veel volk in gevangenis”

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International blijft bezorgd over de structurele overbevolking en de slechte materiële omstandigheden in de Belgische gevangenissen. "We maken ons blijvend zorgen over de Belgische gevangenissen", aldus directrice Karen Moeskops van Amnesty International Vlaanderen. Die overbevolking is vaak ook "de oorzaak van nieuwe mensenrechtenschendingen".

Amnesty stelt dat in maart 2014 de gevangenisbevolking 22 procent hoger lag dan de capaciteit. Het gaat dan om 11.769 gedetineerden, terwijl er slechts plaats is voor 9.592. Bij die cijfers is de gevangenis van Tilburg inbegrepen. De organisatie staat niet alleen in die kritiek. In januari 2014 tikte bijvoorbeeld ook het VN-Comité tegen Foltering ons land daarvoor op de vingers. Moeskops zegt dat er meer moet gebeuren dan alleen maar nieuwe gevangenissen bijbouwen. Zij pleit voor een globaal plan van aanpak rond het gevangeniswezen, met bijvoorbeeld alternatieve straffen zoals het dragen van een enkelband. Ook moet de voorhechtenis herbekeken worden.

In haar jaarrapport over de mensenrechten in 2014 roept de organisatie de overheden in België ook op om geweld tegen vrouwen gecoördineerd en efficiënt aan te pakken. Zo zijn er acht aangiften wegens verkrachting per dag, maar dat is volgens Moeskops nog maar "het topje van de ijsberg". Uit een eigen nationale enquête in februari 2014 bleek dat een kwart van de Belgische vrouwen ooit door haar partner is gedwongen tot seksuele betrekkingen. Ook bleek dat 13 procent van de ondervraagde vrouwen door iemand anders dan hun partner is verkracht.