Deo helpt niet tegen stinkende oksels

Van een stinkende lichaamsgeur en zweetluchtjes heeft iedereen wel eens last. Chris Callewaert, die doctoreert aan de Universiteit Gent, geeft in zijn doctoraat tips om een slechte lichaamsgeur te bestrijden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werkt een antitranspirant-spray niet.

Lichaamsgeur ontstaat door de aanwezigheid van bacteriën die zweet omzetten in vluchtige, stinkende componenten. In de oksel zorgen vooral corynebacteriën voor een vieze geur en op synthetische kledij zijn dat de micrococcen.

Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om slechte geurtjes te vermijden. Zo kan je het best katoenen kledij dragen, daar overleven de bacteriën, die de zweetlucht veroorzaken, niet. Een andere oplossing is het uitvoeren van een bacteriële okseltransplantatie. Daarbij worden de okselbacteriën van een familielid die geen last heeft van zweetgeurtjes overgebracht naar de persoon die er wel last van heeft.

Wat je vooral niet moet doen, is gebruik maken van een antitranspirant. Dat is geen oplossing tegen een stinkende lichaamsgeur. Het kan er zelfs voor zorgen dat er extra bacteriën worden aangemaakt die de geur erger maken. Je kleren wassen op 30 graden met een wasproduct op basis van enzymen werkt ook niet. De bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken worden op die manier niet gedood.