Keizer van wegwijzer koopt straf af

In de zaak rond de fraude bij de Lokerse signalisatiefirma Janssens hebben twaalf van de dertien beklaagden, onder wie hoofdverdachte Glenn Janssens, een minnelijke schikking getroffen zodat ze niet langer vervolgd worden. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag bekendgemaakt bij de behandeling van de zaak voor de correctionele rechtbank van Dendermonde. Alleen de Mechelse schepen Leo Stevens heeft geen minnelijke schikking gesloten.

Huiszoekingen

De feiten waarvoor de beklaagden zich moeten verantwoorden, gebeurden in de periode tussen 2004 en 2007. In mei 2007 werden huiszoekingen uitgevoerd, onder meer op de hoofdzetel van Group Janssens in Lokeren, nadat er aanwijzingen waren dat verschillende signalisatiebedrijven openbare aanbestedingen manipuleerden door hun offertes op elkaar af te stemmen. In oktober van dat jaar werd na nieuwe huiszoekingen ook de Mechelse schepen Leo Stevens in verdenking gesteld, omdat hij zich zou laten omkopen hebben.

Celstraf

Glenn Janssens, de topman van Group Janssens en ook wel ‘de keizer van de wegwijzer’ genoemd, zat enkele weken in de cel op verdenking van corruptie, fraude met overheidsopdrachten, valsheid in geschrifte, oplichting en lidmaatschap van een criminele organisatie. Behalve Glenn Janssens, Stevens en het bedrijf van Janssens, moesten onder meer ook de toplui van drie concurrerende signalisatiebedrijven zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

Minnelijke schikking

Door een fout werd de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld. In de tussentijd werd er echter volop onderhandeld tussen het openbaar ministerie en de beklaagden in het kader van het verruimd verval van de strafvordering tegen betaling van een geldsom (VVSBG), de zogenaamde afkoopwet. Het openbaar ministerie maakte woensdag bekend dat twaalf van de dertien beklaagden een minnelijke schikking hebben getroffen, waardoor ze niet voor de rechtbank moeten verschijnen.

Ook Glenn Janssens, die niet aanwezig was op de rechtbank, heeft zijn straf afgekocht. De betaalde bedragen zijn niet bekend.

8 maanden cel en boete

Alleen Stevens is in persoon aanwezig. Hij bevestigde tegenover de rechtbankvoorzitter dat hij geen minnelijke schikking wil sluiten. Het openbaar ministerie heeft voor Stevens een straf van acht maanden cel met uitstel en een geldboete van 500 euro gevorderd. "De passieve corruptie in hoofde van Stevens is bewezen", pleitte aanklager Antoon Schotsaert voor de correctionele rechtbank van Dendermonde.