"Facebook desnoods voor de rechter"

Ons land zal er niet voor terugdeinzen om Facebook voor de rechter te slepen als het zich niet zal schikken naar de Belgische en Europese privacyregels. Dat heeft staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) gezegd aan Het Laatste Nieuws. “Komt het akkoord er niet via overleg, dan wel via gerechtelijke weg”, klinkt het vastberaden.

Vorige week liet Facebook verstaan dat het bereid is om zich naar de regels te schikken, maar dan heeft het wel nog veel werk voor de boeg. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de KU Leuven en de VUB, dat de Privacycommissie moet helpen een lijst van inbreuken samen te stellen.

De Belgische Privacycommissie heeft hierover gisteren al samengezeten met Duitse en Nederlandse collega’s. Donderdag volgt nog een tweede overleg in Amsterdam. Daarna wordt de uiteindelijke lijst met inbreuken naar Facebook opgestuurd, dat op basis daarvan met de Privacycommissie rond de tafel moet gaan zitten. “We zijn een klein land, maar nemen hierin het voortouw”, zegt Bart Tommelein. “En als we de krachten bundelen met andere landen kunnen we meer gewicht in de schaal werpen.”