"Amper" 7 boetes per dag voor linksrijders

Dagelijks vliegen “slechts” zeven bestuurders op de bon omdat ze links blijven rijden op de autosnelweg. Jaarlijks gaat het om 2.400 pv’s, blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Bij de politie zeggen ze dat ze wel “ander werk te doen hebben”.

Volgens de Wegcode moet elke bestuurder zo dicht mogelijk bij de rechterkant van de weg rijden. Wie toch links blijft rijden, riskeert een boete van 55 euro. “De regel zorgt ervoor dat het verkeer overzichtelijker wordt, én dus veiliger”, vertelt CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh, die de cijfers opvroeg.

Mobiliteitsorganisatie Touring vindt echter dat de politie tekortschiet. “Zulk rijgedrag is nochtans één van de belangrijkste frustraties bij weggebruikers.” Ook bij VAB wijzen ze op de forse ergernis die dit creëert.

Volgens ervaren agenten van de Wegpolitie is het echter geen prioriteit om hierop te verbaliseren. “Zeker niet in drukke regio’s, wegens veel te weinig personeel.” Er zijn trouwens nooit specifieke controleacties tegen linksrijders. De boetes worden uitgeschreven wanneer agenten dat tijdens hun gewone patrouille opmerken.