'Extraatje' voor foorkramers A'pen

In Antwerpen hebben het stadsbestuur en vertegenwoordigers van foorkramers vandaag op een persconferenties meer uitleg gegeven bij de komende editie van de Sinksenfoor. De foor zal dit jaar voor het eerst plaatsvinden op de site Spoor oost in Borgerhout. Die verhuis was geen gemakkelijke overgang. Maandenlang werd er onderhandeld tussen het stadsbestuur en foorkramers. Zij vreesden voor een zware terugval in opbrengsten op de nieuwe locatie. De stad doet daarom nu enkele toegiften, zoals een later openingsuur en een financiële bijdrage.

De foorkramers zijn bang dat de verhuis zal betekenen dat er minder bezoekers zullen komen en de opbrengsten dus ook veel minder zullen zijn. De stad wil dit compenseren door dit jaar voor een keer een korting van 50 procent geven, wat overeenkomt met 350.000 korting. Daarnaast zal het stadsbestuur ook zorgen voor een uitgebreide promotiecampagne via affiches, de stedelijke kanalen en de zender ATV. Om het terrein in gereedheid te brengen en aantrekkelijk te maken voor de bezoekers, investeert de stad dan weer 600.000 euro. De geluidsnormen van vorig jaar blijven gelden en er komt cameratoezicht. Daarnaast wordt het openingsuur verlaat tot 2 uur 's nachts om de opbrengsten te verhogen.

Of ook de komende jaren de Sinksenfoor nog op Spoor Oost zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. "Na de foor gaan we samen een evaluatie maken", zegt burgemeester Bart De Wever. "We hebben uiteraard al over de toekomst gesproken, maar het zou niet raadzaam zijn daar nu al uitspraken over te doen." De investeringen in het terrein kunnen in ieder geval nog dienen voor andere toekomstige evenementen, klinkt het nog.

De vertegenwoordigers van de foorkramers reageerden tevreden. "De Antwerpenaar mag niet het slachtoffer worden van dit dossier en daar zullen we voor zorgen", zegt foorkramer Denis Delforge. "Dit plan was de beste optie voor 2015, we gaan dan ook allen samen voor een topeditie."