Zwaarste crisis ooit voor autoverkopers

Autoverkopers maken nauwelijks nog winst, zo blijkt uit een doorlichting van de sector door Federauto waarover De Tijd vandaag bericht op zijn website. "Er komt een forse consolidatie aan", zegt Federauto-voorzitter Carl Veys.

Federauto liet de jaarrekeningen van 2.237 auto-ondernemingen tegen het licht houden. En daar stijgt volgens De Tijd een somber beeld uit op. Terwijl de omzet de afgelopen vijf jaar steeg, kelderden de winstmarges en groeide de schuldenlast.

De afgelopen vijf jaar zakte de nettowinstmarge van autoverkopers van 1,41 procent van de omzet naar 0,9 procent. "Dat is een ongezonde situatie, die de komende jaren niet zal verbeteren", zegt Veys. Vooral Citroën- en Toyotadealers hebben het moeilijk, want zij hebben blijkbaar maar een gemiddeld winstpercentage van 0,5 procent. Volvoverkopers doen het dan wel weer goed. Zij hebben een winstmarge van 2,7 procent.

De crisis heeft volgens Federauto verschillende oorzaken. Mensen kopen tegenwoordig kleinere auto's, de nieuwe auto's zijn steeds minder onderhoudsgevoelig en merken verplichten de dealers tot zware investeringen.