2 op 3 bedrijven zoekt Vlaamse poetshulp

Twee op de drie dienstenchequebedrijven sturen een ‘autochtone poetsvrouw’ als de klant daar om vraagt. Dat blijkt uit onderzoek van het Minderhedenforum en staat te lezen in Het Nieuwsblad. “Zelfs de poetsdiensten van OCMW’s doen daar aan mee”, zegt de directeur van het Minderhedenforum, Wouter Van Bellingen. Hij vraagt anonieme inspecties en strengere sancties, ook voor klanten die om een ‘Vlaamse poetsvrouw’ vragen.

Het Minderhedenforum stelde aan 251 Vlaamse dienstenchequebedrijven anoniem de vraag om “een Vlaamse, geen allochtone poetshulp” te sturen. Twee op de drie bedrijven gingen op die vraag in en zochten een ‘Vlaamse poetshulp’. Niet discrimineren is nochtans een voorwaarde om als dienstenchequebedrijf een erkenning te krijgen.

Overheidsbedrijven

Opmerkelijk is dat veel bedrijven die discriminerend te werk gaan, overheidsbedrijven zijn: poetsdiensten van lokale OCMW-besturen en van de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA’s). “Dat ook de overheid zich daaraan bezondigt, is verwerpelijk’, aldus Van Bellingen, die voor strengere en ook anonieme inspecties pleit. ‘We gaan toch niet deze sector subsidiëren om vervolgens te discrimineren. En dat terwijl net deze sector een laagdrempelige job kan bieden voor mensen met een migratieachtergrond.”