Kwaliteit XTC erbarmelijk slecht

Xtc-pillen blijven het grootste probleem onder de illegale drugs. De pillen zijn namelijk vaak veel te hoog gedoseerd, waardoor ze erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de gebruikers. Dat blijkt uit het jaarrapport 2013 over illegale drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Verder valt ook op dat er steeds meer amfetamines gebruikt worden. Positief is alvast dat meer mensen veroordeeld worden voor drugsfeiten.

WIV

Het jaarrapport van het WIV biedt een gedetailleerde analyse van de laatste trends en ontwikkelingen in ons land op gebied van drugs. Volksgezondheid bekijkt de laatste tendensen op vlak van drugsaanbod, druggebruik en de gevolgen ervan op sociaal en gezondheidsgebied. Het jaarlijkse rapport geeft ook meteen een beeld van hoe het gesteld is met drugspreventie in ons land en hoe het beleid evolueert in de gewesten en gemeenschappen van België.     

Kwaliteit

Uit het rapport blijkt nu dus dat de xtc-pillen het grootste probleem blijken van alle illegale drugs. Dat is niet nieuw. Volgens het WIV is de kwaliteit van xtc al jaren heel slecht.  "De dosis in sommige tabletten die de drugs aan de gebruiker een aangenaam effect moeten geven, ligt soms heel hoog, tot het driedubbele hoger dan normaal. Dat vormt een groot risico voor de gebruiker, die niet altijd weet wat er juist in de pillen zit. Dat kan paniek veroorzaken en het leven van de gebruiker in gevaar brengen", zegt Lies Gremeaux van het WIV.

Ook de extra, toegevoegde substanties in de tabletten kunnen gevaarlijk zijn. Toch merkt het WIV de voorbije jaren daar wel een positieve evolutie. "De kwaliteit van de extra substanties verbetert wel lichtjes", zegt Gremeaux.

Amfetamines

Verder blijkt niet alleen dat xtc een probleem is, maar ook het gebruik van amfetamines is sterk toegenomen. In 2013 werd 178 kilogram in beslag genomen. Dat is een pak meer dan in 2011 (112 kilogram) en 2012 (54 kilogram), maar zonder het recordcijfer van 2007 (483 kilogram) te evenaren. Er werden twee jaar geleden ook aanzienlijke hoeveelheden methamfetamine in ons land in beslag genomen (38 kilogram tegenover 3 kilogram in 2012 en 2 kilogram in 2011).

Meer veroordelingen

Volgens het WIV worden ook steeds meer mensen opgesloten en veroordeeld voor drugsfeiten. "We stellen een lichte stijging vast. In 2006 waren er nog 5.500 veroordelingen voor illegale drugs. Dat is intussen gestegen naar 6.000 veroordelingen per jaar", aldus Gremeaux.

Meest verslaafd aan cannabis en opiaten

De drugs waar de meeste mensen in ons land aan verslaafd zijn, zijn cannabis en opiaten, zoals heroïne. "Cannabis is de drug die het vaakst wordt vermeld door patiënten die voor het eerst worden behandeld in het kader van een drugprobleem", aldus Gremeaux. "Opiaten en cocaïne blijven de populairste injectiedrugs in België. Meer dan de helft van de injecterende druggebruikers geeft aan ermee begonnen te zijn vóór de leeftijd van 21 jaar."