Ooievaars nu al terug in het land

De ooievaars zijn terug in het land en met hun terugkeer wordt de lente ingeluid. Afgelopen weekend werden er al honderden ooievaars gesignaleerd in het Belgisch luchtruim en nu zijn de eerste ooievaars ook terug in hun nest in Planckendael. Door het zachte weer van de afgelopen dagen zijn de dieren er vroeger bij dan andere jaren. Dat zegt Natuurpunt. Vorig jaar begon de grote intocht pas op 22 februari.

Vrijdag, zaterdag en zondag vlogen er honderden ooievaars boven ons land. Soms ging het zelfs over grote groepen: in het Henegouwse Roisin werden maar liefst 66 exemplaren gespot. In Vlaanderen waren er waarnemingen in elke provincie en nu dus ook in Planckendael. Vorig jaar trokken ze pas op 4 maar terug naar het dierenpark.

Trekvogels

Ooievaars zijn echte trekvogels. Ze overwinteren in Zuid-Europa en Afrika, maar komen in de lente naar onze streken om er te broeden. De lente kriebelde trouwens ook vroeg bij andere soorten: onder meer de kraanvogels, grutto’s en zomertaling werden gespot, naast een handvol dagpauwogen en de eerste salamanders.