40 Dagen Zonder Vlees start morgen

Morgen gaat 'Dagen Zonder Vlees' van start, een campagne die ons bewust wil maken van de impact van onze eetgewoontes op het milieu. Het doel is om 40 dagen lang minder vlees en vis te eten. De campagne loopt tot 4 april 2015.

Record deelnemers

De bewustwordingscampagne benadrukt dat ze eerder pleit voor duurzamere eetgewoontes dan voor vegetarisme. 'Dagen Zonder Vlees' werd in 2011 in het leven geroepen. De huidige editie richt zich dit jaar voor het eerst ook op groepen. Zo kan je in 40 categorieën strijden om de beste plaats. “Je gedrag in groep aanpassen is gewoon plezanter”, aldus organisatrice Alexia Leysen in Het Nieuwsblad. Ze lijkt gelijk te hebben, want er zouden deze keer minstens 28.000 deelnemers zijn, een record.

Ecologisch verantwoord

Door minder vlees te consumeren zouden we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. De vleesproductie is namelijk verantwoordelijk voor een hoge uitstoot van broeikasgassen. Naast de uitstoot van deze gassen, wegen ook het water- en grondverbruik door de vleesindustrie zwaar door op het milieu. Zo heb je voor de productie van 1 kilo rundsvlees al gauw 15.500 liter water nodig. Bovendien gebruikt de veeteelt 30% van de totale landoppervlakte op aarde.

Ons land staat in de top 5 van landen met de grootste ecologische voetafdruk in de wereld. Dat meldt het Global Footprint Network in het Living Planet report 2014, van WWF. Alleen grote landen als Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Denemarken doen het nog slechter dan wij.