Foorkramers in A'pen akkoord met verhuis

Er lijkt dan toch eindelijk een doorbraak te zijn in het dossier van de Antwerpse Sinksenfoor. Een meerderheid van de foorkramers heeft maandag toegestemd met een verhuis naar Spoor Oost, de door de stad voorgestelde voormalige NMBS-site in Borgerhout. Volgens Guillaume Borremans, Antwerps afdelingvoorzitter van de Vereniging Der Belgische Foornijveraars (VDBF), moeten er nog slechts enkele details aan het voorgelegde plan aangepast worden.

Spoor Oost

De Sinksenfoor moet vanaf dit jaar weg van de traditionele locatie op de Gedempte Zuiderdokken, maar de foorkramers hebben zich steeds tegen die plannen gekant. Ook de nieuwe locatie aan Spoor Oost die door de stad uiteindelijk werd voorgesteld kon hen allerminst bekoren, aangezien de foor er ver van het echte stadscentrum zou komen te staan en een bevraging al zou uitgewezen hebben dat de bezoekersaantallen fors zouden dalen. Ook heel wat buurtbewoners en het district Borgerhout reageerden ongerust.

Promotiecampagne

Op termijn wil het huidige stadsbestuur werk maken van een Sinksenfoor op de zuidelijke Scheldekaaien, maar die moeten nog (mogelijk jarenlange) verstevigingswerken ondergaan. Spoor Oost leek de stad daarom de enige realistische optie op korte termijn. Het stadsbestuur beloofde al de site te voorzien van de nodige faciliteiten en een promotiecampagne op poten te zullen zetten.

Aanpassingen

 "Na de gesprekken van de voorbije weken heeft een groot deel van onze achterban nu toch groen licht gegeven, al ging het erg moeizaam", zegt Borremans. "Er moeten nog wel een paar kleine aanpassingen gebeuren, bijvoorbeeld aan de kraamopstelling. Als burgemeester Bart De Wever volgende week terug is van vakantie kunnen we die details regelen en het akkoord presenteren."