Binnenkort opnieuw jaarvakken in Gent?

De Gentse universiteit wil vanaf volgend academiejaar opnieuw jaarvakken invoeren. Dat schrijft studentenblad Schamper en wordt bevestigd door het kabinet van rector Anne De Paepe. Voor zo’n jaarvak moet je maar éénmalig een examen afleggen en niet elk semester. 

Met een reeks maatregelen wil Universiteit Gent de studieduurverlenging aanpakken. Daarom zouden opnieuw jaarvakken worden ingevoerd in het eerste jaar van een opleiding. “Veel professoren geven aan dat ze door de komst van het semestersysteem zo’n tien jaar geleden erg veel vakken artificieel moesten opdelen”, zegt rector De Paepe.

Sommige vakken zouden dus opnieuw jaarvakken worden, maar dat is zeker niet voor alles het geval. “De maatregelen zullen er in samenspraak komen met alle geledingen van Universiteit Gent”, voegt De Paepe eraan toe. 

De Gentse universiteit wil ook komaf maken met het meenemen van eerstejaarsvakken in de master. "Naast deliberatie op het einde van het eerste jaar, zullen we ook delibereren op het einde van de bacheloropleiding", vertelt de rector. Zo zal het traject van elke student afzonderlijk bekeken worden.