Bewaking voor De Wever op skivakantie

N-VA-voorzitter Bart De Wever krijgt tien gewapende agenten mee op skivakantie in Zwitserland. Dat schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure. “Ze moeten zelfs mee gaan skiën”, vertelt hij. De Wever heeft dit niet gevraagd. “Blijkbaar zijn de bedreigingen aan mijn adres te groot. Ik moet dit ondergaan.”

Bart De Wever is vanochtend met zijn gezin naar Zwitserland vertrokken, geflankeerd door vier geblindeerde en gepantserde voertuigen. De escorte is georganiseerd door het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, na evaluatie van het OCAD dat het dreigingsniveau analyseert. Door verschillende recente bedreigingen aan zijn adres staat De Wever onder ‘terreurdreiging niveau vier’. Dat betekent dat hij altijd persoonlijke bewaking nodig heeft. Volgens De Wever zullen de agenten ook mee op de pistes gaan.

De Wever is niet opgezet met die bewaking. “Het vergalt voor een groot stuk mijn vakantie”, vertelt hij. “Ik heb daar niet zelf om gevraagd, maar ik heb geen keuze. Ik moet dit ondergaan. Het straffe is: ik vraag mij al enige tijd zelf af wat al die extra bewaking wel niet moet kosten.” 

 

"Informatie klopt niet"

Binnenlandse Zaken reageert dat het terreurdreigingsniveau voor N-VA-voorzitter Bart De Wever drie is en niet vier zoals in enkele kranten wordt gemeld. Op het kabinet van De Wever valt te horen dat er inderdaad bewaking is, maar dat het niet om tien agenten gaat. Details kunnen om veiligheidsredenen niet worden verstrekt. "De berichtgeving is feitelijk incorrect en stemt niet met de werkelijkheid overeen. In deze berichtgeving worden ook quotes van Bart De Wever opgenomen die hij nooit heeft uitgesproken", luidt het.