Veel meer scheurtjes in kerncentrales

De kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 hebben de helft meer scheurtjes dan eerst werd gedacht. Dat heeft het FANC, het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle, verteld aan VRT. Het FANC vreest dat alle kerncentrales ter wereld risico lopen en dat ze daarom moeten worden gecontroleerd.

Volgens het FANC zijn er in Doel 3 niet achtduizend, maar dertienduizend scheurtjes. In Tihange 2 zijn er drieduizend, of duizend meer dan eerst gedacht. Volgens kernenergiespecialist Digby Macdonald is er het risico dat de scheurtjes groeien. De kernreactoren zitten namelijk vol water, dat voor twee derde uit waterstof bestaat. “De waterstofdruk kan opbouwen, waardoor het staal zwelt en de scheurtjes groeien”, klinkt het.

De twee reactoren zijn niet de enige met scheurtjes, zegt ook de Belgische expert Walter Bogaerts. “Als ik een inschatting moest maken, zou ik inderdaad verwonderd zijn als het zich nog nergens anders had voorgedaan.” De experten roepen daarom samen met het FANC op tot actie. “Dit is mogelijk een wereldwijd probleem voor de hele nucleaire sector. De oplossing is om bij alle 430 kerncentrales wereldwijd, nauwkeurige inspecties uit te voeren”, aldus FANC-topman Jan Bens.