Regering schrapt de spookthalys

Vanaf 1 april verdwijnt de Thalysverbinding tussen Oostende en Parijs. Dat heeft het kernkabinet beslist en wordt maandag bevestigd in de ministerraad. De verbinding krijgt al lang heel wat kritiek, omdat er voor Brussel nauwelijks passagiers opstappen.

De spookthalys rijdt dagelijks vanuit Oostende via Brugge en Gent naar Brussel, om van daaruit door te sporen richting Parijs. De verbinding bestaat al vijftien jaar. De Thalys doet het traject ’s morgens aan en ’s avonds in de tegenovergestelde richting. Tijdens het weekend is de frequentie verdubbeld.

Vorige week zei NMBS-topman Jo Cornu in de Kamer dat de verbinding economisch niet te verantwoorden is en dat hij de trein dan ook graag afgeschaft zou zien. De regeringstop besliste nu via een aanpassing van de beheersovereenkomst met de NMBS de lijn vanaf 1 april af te schaffen.

Over de ‘Waalse Thalys’, die vertrekt vanuit Luik, volgt pas maandag een beslissing. Samen met de Thalys vanuit Oostende zorgt die jaarlijks voor een verlies van zeven miljoen euro.