Verdediging: "milder zijn voor Teckmans"

"Ik zal mijn straf aanvaarden." Dat waren de laatste woorden van Tijl Teckmans, de moordenaar van Britta Cloetens.  Na die woorden trokken de Antwerpse assisenjury en het hof zich terug om te beraadslagen over zijn straf. De verdediging riep drie elementen in waar ze bij de strafbepaling eventueel rekening mee konden houden.

Teckmans' advocaat Jan De Man wilde niet dat zijn cliënt vergeleken werd met Dutroux, Janssens of Fourniret, zoals het openbaar ministerie gedaan had. "Dat zijn seriemoordenaars en dat is Tijl Teckmans niet", zei hij resoluut.

Impulsieve daad

De beschuldigde is volgens hem ook geen "roofdier" dat rondreed om een slachtoffer te vinden, in zijn auto te sleuren en te misbruiken. Het doden van Britta Cloetens (25) was een impulsieve daad en de advocaat vond dat een element waar de jury rekening mee zou kunnen houden bij de strafbepaling.

Zijn moeilijke jeugd

Hij zag nog twee andere elementen, al vond hij het zelf misplaatst om ze "verzachtende" omstandigheden te noemen. Zo was er de jeugd van Teckmans. "In de cruciale periode waarin zijn persoonlijkheid gevormd werd, heeft hij bepaalde dingen gezien en meegemaakt, waardoor hij 'totally fucked up' raakte. Hij kreeg thuis geen normen of waarden mee en net dat is heel belangrijk om op terug te vallen als je in een crisissituatie terecht komt", zei De Man.

Zijn dochtertje

Het derde element was het feit dat Tijl altijd een goede vader was geweest voor zijn dochtertje. Hij had haar een andere jeugd als de zijne willen geven. "En het moment waarop hij haar zal moeten vertellen wat hij gedaan heeft, zal een van de moeilijkste uit zijn leven worden."

Als de juryleden die ‘verzachtende’ omstandigheden aanvaarden, dan zouden ze in principe een straf onder de 20 jaar kunnen geven, maar dat vindt de verdediging zelf een brug te ver. "Maar misschien kan er toch een klein beetje geschoven worden tussen 21 jaar en die gevorderde 30 jaar opsluiting", besloot de advocaat.

Tijl kreeg na het pleidooi van zijn advocaat nog een laatste keer het woord. Hij stond hoofdschuddend recht en zei alleen maar dat hij zijn straf zal aanvaarden. De jury en het hof zijn sinds 11.30 uur in beraad over de strafmaat.