Verdachten vrij door lacune in wet

Verdachten die in afwachting van hun proces onder elektronisch toezicht zijn geplaatst, kunnen door een arrest van het Hof van Cassatie van vorige woensdag worden vrijgelaten. Dat schrijft La Dernière Heure vandaag.

Volgens de wet van 27 december 2012 kunnen verdachten onder elektronisch toezicht worden geplaatst als een vorm van voorlopige hechtenis. Er is echter een lacune in de wet voor de periode tussen het moment waarop het onderzoek, en dus ook het toezicht,  wordt afgerond en het moment waarop de verdachte wordt berecht. In die tussenperiode zouden de verdachten dus gewoon vrij zijn.

Het Hof van Cassatie gaf woensdag een advocaat gelijk die pleitte dat zijn cliënt niet langer onder elektronisch toezicht mocht worden geplaatst nadat het onderzoek werd afgerond. Deze uitspraak kan gelden als een precedent en ervoor zorgen dat tientallen anderen ook vrij gesteld worden.

Minister van Justitie Koen Geens is op de hoogte van de situatie. "In de hervorming van het strafrecht die de minister heeft aangekondigd, zal ook dit onderwerp worden aangepakt", zegt Geens' woordvoerder.