Stijging toerisme in krokusvakantie

Toerisme Vlaanderen verwacht voor de komende krokusvakantie 655.000 overnachtingen in Vlaanderen en Brussel. Dat is een stijging van 9 procent vergeleken met de vakantie vorig jaar. Van die overnachtingen zijn meer de dan de helft geboekt door buitenlandse bezoekers.

De populairste vakantiebestemmingen in Vlaanderen zijn de kust, de groene zones en de steden Brussel, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Gent en Brugge. Zowat 301.000 overnachtingen zijn geboekt door Belgen die hun vakantie willen doorbrengen in hun eigen land. Dat zijn er 1,5 procent meer dan in 2014.

Maar de overgrote meerderheid zijn de buitenlandse bezoekers. Zij zorgen voor een stijging van de overnachtingen met ruim 17 procent in vergelijking met vorig jaar. Bijna 20 procent bezoekers komen uit het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgen Nederlanders (65.532) en Fransen (58.657).

Al die overnachtingen tijdens de krokusvakantie brengen behoorlijk wat geld op. Volgens Toerisme Vlaanderen zal dit zorgen voor een omzet van ruim 90 miljoen euro. Ruim 34 miljoen euro komt van de binnenlandse bezoekers, 56 miljoen euro is voor rekening van de buitenlandse gasten.

Toerisme Vlaanderen wil wel benadrukken dat het om een inschatting gaat. "Een zelf ontwikkeld wetenschappelijk berekeningsmodel maakt een inschatting mogelijk van het aantal binnen- en buitenlandse bezoekers die hun krokusvakantie gedeeltelijk of volledig in Vlaanderen en Brussel doorbrengen", luidt het.