Klacht bij scholen met tulbandverbod

De Sikh-gemeenschap in België gaat elke school die zijn studenten een hoofddoekenverbod oplegt een ingebrekestelling bezorgen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. In de religie van het Sikhisme is het belangrijk om een tulband te dragen, het is het kenmerk van de Sikhs. De gemeenschap wil dat de Sikh-jongeren dan ook hun tulband kunnen dragen.

Het is niet de eerste keer dat gemeenschap van de Sikhs in actie komt tegen het hoofddoekenverbod. In oktober 2014 gaf de Raad van State een 13-jarige zelfs gelijk: het Koninklijk Atheneum in Sint-Truiden kan hem niet verbieden om een tulband te dragen. Toch bleef het gemeenschapsonderwijs (GO!) bij het algemene hoofddoekenverbod.

De Sikh-gemeenschap wil het GO! daar niet mee laten wegkomen."Door hun interne structuur kunnen we dat verbod niet laten vernietigen door de Raad van State. Daarom sturen we voor het eind van deze maand een brief naar alle scholen waar een Sikh-jongere les volgt met daarin het verzoek om de impliciete inhoud van de arresten van de Raad van State na te komen", aldus advocaat Pieter-Bram Lagae. Als de ingebrekestelling wordt genegeerd wil Lagae opnieuw overgaan tot procedures voor de Raad van State of de kortgedingrechter.