België heeft experts gezinsdrama's nodig

Gezinsdrama’s zoals in Lennik moeten door een onafhankelijke groep van experts bestudeerd worden. Dat zegt referentiearts kindermishandeling Johan Marchand in De Morgen. Hij zegt dat omdat iedereen zich dezelfde vraag stelt: hoe kan het dat er niemand eerder ingreep bij een gezin waar het duidelijk al langer slecht ging? Een speciaal team dat in zo’n gevallen in actie komt, zou gezinsdrama’s als dat in Lennik misschien kunnen voorkomen.

Wat er precies gebeurd is in Lennik is nog steeds onduidelijk, maar volgens het parket staat het wel vast dat er binnen het gezin al eerder problemen waren. Marchand dringt er daarom ook op aan om een commissie van experts op te richten die in actie komt bij gevallen als deze. "De bedoeling ervan is niet om mensen met de vinger te wijzen, wel om te leren en om het beleid en de werking bij te sturen."

In Engeland werken ze al langer met zogenaamde 'Child Death Review Teams'. Marchand gelooft echter niet zijn voorstel veel aanhang zal krijgen in ons land. "Omdat het blootlegt waar de problemen liggen. Dat lijkt niemand in deze sector echt graag te horen."

Op het kabinet Vandeurzen wordt er gereageerd dat het Vlaams Forum voor Kindermishandeling al een eerste rapport klaar heeft rond het concept van 'Child Death Review Teams' voor ons land.