Vaccin kinkhoest best als je zwanger bent

Het aantal gevallen van kinkhoest explodeert. Vooral pasgeboren baby’s krijgen de ziekte en lopen het risico eraan te sterven. Bloedanalyses tonen nu aan dat het risico op kinkhoest bij zuigelingen zeer sterk daalt als vrouwen zich tijdens de zwangerschap tegen de ziekte laten vaccineren. Dat schrijft De Standaard.

Kinkhoest is voor kinderen een zeer gevaarlijke ziekte, mogelijk met de dood tot gevolg. Baby’s kregen tot nu toe na een bepaalde periode een spuitje met een vaccin, maar toch namen de gevallen van kinkhoest  enorm toe. In Vlaanderen werden vorig jaar 1.055 gevallen gemeld, zeven keer zoveel als drie jaar ervoor. De meest getroffen leeftijdsgroep zijn zuigelingen die ziek worden tussen hun geboorte en hun spuitje met het vaccin.

Nu zouden baby’s vroeger beschermd kunnen worden door de moeders al te vaccineren nog voor de baby geboren wordt. Met zo'n vaccinatie krijgen ongeboren kinderen al  antistoffen tegen de ziekte binnen. Die beschermen hen dan tot ze zelf hun eerste spuitje kunnen krijgen tegen de ziekte.

Deze resultaten blijken uit een studie bij Vlaamse moeders en hun kinderen dat vandaag wordt voorgesteld op het Valentijnvaccinatiesymposium aan de Universiteit Antwerpen. Sinds juli vorig jaar zijn de vaccins voor zwangere vrouwen in Vlaanderen gratis.