Facebook laat u een 'erfgenaam' kiezen

Facebookgebruikers kunnen binnenkort een 'erfgenaam' kiezen, een familielid of vriend die het account kan beheren als de persoon overlijdt. Dat kondigt de sociaalnetwerksite vandaag aan. De erfgenaam krijgt toegang tot onder meer de foto's van de overleden gebruiker, maar kan bijvoorbeeld geen privéberichten lezen. De gebruikers kunnen er ook voor kiezen hun profiel volledig te laten verwijderen na hun dood.

Van zodra iemand aan Facebook heeft laten weten dat een persoon is overleden, zal het account een herdenkingsstatus krijgen. De aangegeven contactpersoon kan dan bijvoorbeeld een bericht bovenaan de tijdlijn plaatsen, reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken en de profiel- en coverfoto wijzigen. Bovendien kunnen de gebruikers aangeven of ze de nieuwe beheerder toestemming willen geven om een archief van foto's en informatie te downloaden. De nieuwe beheerder zal niet kunnen inloggen als de overledene en heeft ook geen toegang tot privéberichten.

"Rouwproces ondersteunen"

Tot nu toe bood Facebook een standaard herdenkingsstatus aan als iemand overleed. Op deze manier kon een account wel nog bekeken worden, maar kon het niet beheerd worden door iemand anders. "Door te praten met mensen die iemand verloren hebben, realiseerde Facebook zich dat het meer kan doen om mensen in hun rouwproces te ondersteunen", klinkt het. "Daarnaast zijn er nu meer mogelijkheden voor mensen om aan te geven wat ze willen dat er met hun account gebeurt na overlijden." Zo kan iemand ervoor kiezen om zijn account definitief te laten verwijderen na zijn dood.

De nieuwe functie, in het Engels "Legacy Contact" en volledig optioneel, zal voorlopig eerst in de VS beschikbaar gemaakt worden. Het is nog niet duidelijk wanneer het ook bij ons zal kunnen.