Belkacem en co naar normale gevangenis?

Nu het terrorismeproces in Antwerpen tot een uitspraak is gekomen is er een volgende vraag die de kop opsteekt. Waar zullen de veroordeelden hun gevangenisstraf uitzitten? Volgens Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), kunnen ze naar de gewone gevangenis en integreren bij de andere gevangenen. Er mag wel geen kans zijn dat ze hun radicale gedachtengoed daar zullen verspreiden.

Sharia4Belgium werd gisteren in Antwerpen betiteld als terroristische groep en de rechter sprak gevangenisstraffen tot 15 jaar uit. Oprichter en leider Fouad Belkacem kreeg 12 jaar cel en een boete van 30.000 euro. Volgens Minister Geens komt er tegen eind februari duidelijkheid over de plaats waar ze hun straf zullen uitzitten.

"Als er geen risico op verspreiding is, zullen we integratie onder andere gevangenen verkiezen," zei Geens, "maar er zullen zeker gevallen zijn waarbij het risico op aansporen tot radicalisering aanwezig is en dan gaan we niet aarzelen."

Daarbij moet er volgens de minister worden vertrokken vanuit een individuele benadering. "Indien nodig zullen we hen afzonderen in een aparte afdeling in het noorden en het zuiden van het land. We gaan hen psychosociaal zo goed mogelijk begeleiden, deradicaliseren." België heeft daarin nog niet zoveel ervaring, gaf de minister toe. "We zullen daarvoor een klein bijkomend budget moeten vragen."