Jambon: "Geen para's in politie-uniform"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zal geen militairen in politie-uniformen op straat toelaten. Dat is zijn reactie op een voorstel van Didier Reynders (MR) die het idee opperde om de gemoederen over de aanwezigheid van de para’s te bedaren. Voor Jambon is het wel een optie om een permanente, mobiele legerploeg met een aangepast uniform in te zetten.

Vicepremier Reynders wilde een einde maken aan de discussie over de para’s in het straatbeeld door de militairen te laten rondlopen in een politie-uniform. “Wat is het probleem? Het uniform van de para’s dat afschrikt? Als het echt dat is, moeten we de soldaten misschien een politie-uniform laten aantrekken”, luidde zijn idee.

Jambon is het daar alvast niet mee eens. Hij haalde vandaag in de Kamer aan dat agenten veel meer taken hebben dan enkel het bewaken van gevoelige plaatsen, zoals de para’s die nu de politie bijstaan. Hij is wel voorstander van een permanente mobiele ploeg van militairen die eventueel een aangepast uniform dragen.

Voor CD&V en Open Vld blijft de hulp van militairen echter slechts een tijdelijke optie, totdat het niveau van de terreurdreiging in ons land daalt.