Integraal: Vonnis terrorismeproces

Vanmiddag is het doek gevallen over het proces tegen Sharia4Belgium. Het was het grootste terrorismeproces uit de geschiedenis van ons land. De rechter oordeelde dat Sharia4Belgium zonder twijfel een terroristische organisatie is die jongeren rekruteerde om in Syrië te gaan vechten en te strijden voor een staat waar de sharia geldt.

Kopstuk Fouad Belkacem kreeg twaalf jaar cel en 30.000 euro boete. Beschuldigde en kroongetuige Jejoen Bontinck krijgt als lid van de organisatie 40 maanden cel, waarvan enkel zijn voorhechtenis als effectief gedeelte geldt. Daarnaast kreeg hij ook een boete van 12.000 euro, ook met uitstel.

Van 37 beklaagden wordt vermoed dat ze nog in Syrië zitten. Zij kregen de zwaarste straffen. De leidinggevende figuren moeten tien tot vijftien jaar effectief naar de cel. Gewone leden kregen vijf tot acht jaar cel.  De rechtbank heeft de onmiddellijke aanhouding bevolen van deze beklaagden.

De andere beklaagden kregen celstraffen tot vijf jaar. Voor sommigen is die straf geheel of gedeeltelijk met uitstel. Eén beklaagde werd vrijgesproken.

Lees hier het integrale vonnis:

Vonnis terrorismeproces