Vluchten Zaventem online volgen

De luchthaven Brussels Airport en Belgocontrol, het autonoom overheidsbedrijf dat de veiligheid van het luchtverkeer in België verzekert, hebben vanmiddag de nieuwe website www.batc.be voorgesteld. Via de site kan iedereen het vluchtverkeer van en naar de luchthaven in real time volgen.

Op de website kan je onder meer te weten komen welke banen er in gebruik zijn, of kan je informatie vergaren over geluidsmetingen op en rond de luchthaven en over de weersomstandigheden. Bovendien laat het WebTrak-systeem op de site toe om via een kaart de vluchten te volgen die zich boven de regio van de luchthaven bevinden. Daarnaast hebben de vliegtuigen op de kaart een kleur en kan je aan de hand daarvan zien of het om aankomende, vertrekkende of overvliegende toestellen gaat.

“Alle informatie op de website is wetenschappelijk gefundeerd en komt uit verschillende bronnen die reeds beschikbaar waren voor het grote publiek. Maar de website verenigt nu al deze bronnen en maakt de informatie gemakkelijk beschikbaar voor iedereen”, zegt minister van Mobiliteit Galant, die op de persvoorstelling van de website aanwezig was.

De website verzamelt dus informatie over de vluchten boven Brussels Airport in real time, maar je kan ook tot zeven dag terug in de tijd informatie opvragen, aldus Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol. De website, en dan vooral de geluidsmetingen, kunnen vooral handig zijn voor mensen die in de buurt van de luchthaven wonen.